Producenci żywności poza stworzeniem atrakcyjnego produktu przed podaniem go klientom muszą go dobrze zapakować. Nie jest to sztuka łatwa i wymaga doświadczenia, specjalnych maszyn, wykwalifikowanych pracowników, a także serwisowania tychże maszyn. Najlepiej skorzystać z firmy oferującej pakowanie usługowe. Outsourcing usługi pakowania produktów spożywczych może przynieść wiele korzyści, o których do tej pory nawet nie zdawaliśmy sobie sprawy, jak np. oszczędność czasu, pieniędzy i energii, którą można poświęcić na ważniejsze zadania z punktu widzenia firmy.
Skorzystaj z doświadczenia innych
Usługowe pakowanie produktów sypkich jest dobrym wyjściem jeśli nie do końca mamy doświadczenie w tej materii. Firmy specjalizujące się w tego typu usługach mają już swoje technologie oraz sprawdzonych dostawców opakowań. Mogą również etykietować produkty na życzenie klienta. Park maszynowy firmy oferującej pakowanie w saszetki musi być nowoczesny oraz spełniać wyśrubowane normy gwarantujące bezpieczeństwo przechowywanej żywności. Choć dalej trzeba zapłacić zewnętrznej firmie za pakowanie usługowe naszych produktów to może to być rozwiązanie znacznie tańsze i wygodniejsze od utrzymywania własnych maszyn do pakowania, a nawet pracowników je obsługujących. Oddając pakowanie innym można się skoncentrować na tym, co naprawdę ważne z punktu widzenia działania firmy.
Szeroka gama specjalistycznych opakowań
Firmy oferujące usługowe pakowanie produktów sypkich dysponują wieloma rodzajami opakowań, które służą często zupełnie innym produktom. Jest to więc nie tylko pakowanie w saszetki, ale również w płaskie torebki, doypacki, doypacki z korkiem, sticki duże i małe czy w torebki stojące z fałdą boczną.
Jakie produkty można powierzyć do pakowania?
Obok produktów sypkich do pakowania nadają się również te pyliste, granulowane i w kawałkach. Może to być ryż, kawa rozpuszczalna, herbata, cukier, różnego rodzaju kasze i wiele innych. Najważniejsze to dobrać odpowiedni sposób pakowania i dobrą firmę, która wykonuje usługi pakowania na wysokim poziomie tak, by do produktu nie dostawała się wilgoć, ani nie utracił on swoich właściwości spożywczych i zapachowych. Ponadto szczelne opakowania chroni znajdującą się wewnątrz żywność przed szkodliwymi czynnikami, jak wilgoć, robaki, zabrudzenia.