Jakiej folii użyć do pakowania produktów?

W zakładach produkcyjnych i ośrodkach przemysłowych dzień w dzień pakuje się olbrzymie ilości towarów. Produkty trafiają do opakowań lub kartonów, te przerzucane są na palety, które na końcowym etapie zabezpiecza się jakąś folią. Przeważnie jest to folia polietylenowa, występująca pod skrótem „PE”.

Folie przeznaczone do pakowania

W zależności od wybranego dla niej przeznaczenia folia PE przybierze odpowiednią postać. Wyróżnia się trzy jej podstawowe odmiany – stretch, wersję poliolefinową oraz wersję perforowaną. Folia stretch to folia termokurczliwa, wysoce rozciągliwa i elastyczna, ale też zdolna do zabezpieczania ładunków chociażby przed zawilgoceniem. Folia poliolefinowa jest z kolei najbardziej uniwersalna, dlatego zwykle to ją producent folii pe zarekomenduje większości zakładów i miejsc pracy. Z kolei folię perforowaną może wyróżnić dobra wytrzymałość połączona ze zdolnością do przepuszczania powietrza, które to właściwości są wykorzystywane zwykle do zabezpieczania produktów żywnościowych.

Różne gęstości folii polietylenowej

Niedoświadczony potencjalny użytkownik folii polietylenowej zwróci uwagę przede wszystkim na jej przeznaczenie, podczas gdy tym pierwszym i głównym kryterium wyboru zawsze powinna być gęstość. Na podstawie tego parametru stworzono trzy zróżnicowane typy folii. Są to: Folia polietylenowa LDPE (low density polyethylene), MDPE (medium density polyethylene) oraz HDPE (high density polyethylene), z których ta pierwsza wykaże się oczywiście najniższym poziomem gęstości, a ta ostatnia najwyższym.

Specjalistyczna odmiana termokurczliwa

Ogólnie rzecz biorąc nawet jeśli z jakiegoś powodu nie chciałoby się zastosować typowej folii PE, wciąż trzeba by pozostać przy jakiejś innej folii termokurczliwej. Termokurczliwość to niezastąpiona cecha każdej dobrej folii przeznaczonej do zabezpieczania towarów. Dzięki niej taka folia odpowiednio się rozciąga, dopasowując się do produktów, które ma zabezpieczyć. Producent folii PE może więc zaproponować klientowi kilka innych alternatywnych rozwiązań, ale zawsze będzie je łączyć termokurczliwość, której nie da się niczym zastąpić.